Котляревський з нами!

Цю веб-сторінку присвячено унікальній особистості, ім'я якої вже понад 50 років серед вишів  носить тільки Харківський національний університет мистецтв.

У 2019 році виповнилось 250-років від Дня народження видатного письменнника - драматурга і поета, славіста, просвітника Івана Петровича Котляревського (1769-1838).

Що сьогодні ми маємо сказати про нього  і яким він є у свідомості людини ХХІ століття?

Запрошуємо читачів до віртуального діалогу з нами. Сторінка відкрита для ваших пропозицій і публікацій. Свої матеріали надсилайте на адресу: webmaster.num@gmail.com


Ескізи до портрету / по сторінках інтернет-матеріалів

Іван Котляревський – класик української літератури, драматург, автор першого українського літературного твору – поеми «Енеїда», написаного українською мовою. Ще один його популярний і знаковий твір - п'єса «Наталка Полтавка» (письменник, як відомо, родом з Полтави).

Окрім літератури велике місце у житті І. Котляревського займала військова справа і він навіть був нагороджений орденом святої Анни III-го ступеня за бойові заслуги.

Також за своє життя він встиг побувати директором «Дому для виховання дітей бідних дворян» і директором Полтавського драматичного театру. У наш час на могилі Котляревського (у Полтаві) споруджено пам'ятник, і він знаходиться в центрі парку, де молодь любить призначати побачення.

Сторінку підготувала Ольга Алєксеєнко, студентка ІІ курсу ХНУМ


Тарас Шевченко називав Івана Котляревського так: «співучий соловей» і  «батько».

І.Котляревський народився у місті Полтава (09.09.1969), де прожив усе життя. Він нікуди не виїжджав, але мандрував історією свого народу та власними почуттями.  

Він був людиною неабиякої сміливості і зухвальства. Вмів спілкуватися з людьми і був на короткій нозі з царэдворцями. Про те, що в нього були зв’язки у владі, засвідчує факт його впливу на звільнення від кріпацтва  талановитого актора М.Щєпкіна.

«Енеїда» - це текст з дивовижними «під-текстами» і «над-текстами», «надгерметична поема», яка може відкритися тільки людині, яка дуже добре знає українську історію.  

В час найбільшої історичної кризи другої половини XVIII століття, коли було знищено Запорізьку Січ, знищено Гетьманат, останнього гетьмана Петра Калнишевського було відправлено на Соловки, коли українська військова сила вливалася в російське військо та було запроваджено малоросійську губернію, І.Котляревський мов би знайшов джерело сили для написання  національного українського твору.

Неможливо було ніяк пояснити відродження українців у той складний час. Це було щось іраціонально-стихійне. Саме тоді, коли вже всі співали панахиду решткам української держави, з’являється «Енеїда», оргія українського слова.  На абсолютному попелищі історії звідкись береться оце дивовижне Народне Слово.

Письменник переодягнув в українські строї вергилієвських героїв і вивів цілу когорту потвор, зауваживши на тому, що мораль - це основа всього. Переодягання стає драматургічним принципом у поемі. Він випнув на поверхню вади не лише українського суспільства, а взагалі людини як такої через гіперболізацію. Його сміх знайшов відгомін у середовищі українського народу, і за це йому віддав народ.

Чому обрав таку гіперболу І.Котляревський? Адже багато було спроб у різних авторів зробити травестію  на поему Вергилія. Свого часу Микола Осіпов переспівав «Енеїду» російською мовою, але про це навіть ніхто не згадує.

Однією частиною своєї свідомості І.Котляревський був у бароковій добі, а іншою частиною – у романтичному періоді. Такий синтез дав фантастичну суміш, яка зачарувала всіх.

«Енеїда» – для когось це просто весело, для когось це збірка цікавої лексики, для когось це енциклопедія української етнографії, а для когось це прозирання у сховки української історії і абсолютно закодована річ, де історія подана через міф.

«Наталка Полтавка» - це вже не бароковий твір, це не переодягання, а діамант, ідеал жінки, яку І.Котляревському в житті не пощастило зустріти. Його самотність пов’язана з нещасним коханням, як припускають, у гімназійні роки.

Твір «Наталка Полтавка» – корона української і світової літератури, тільки вона була видана, її одразу кинулися видавці перекладати різними мовами. Чари цього твору в чистоті почуттів.

Її поставили у Харкові зі всілякими хитрощами, без будь-якого дозволу, і протягнув це свого часу Григорій Квітка-Основ’яненко. Взагалі, І. Котляревський дуже допоміг своєю «Наталкою Полтавкою» харківській школі романтиків, засновників української романтичної літератури. Виставу сприйняли не тільки у Харкові, так само спрагло її сприйняли і в Галичині. Мова, сюжет і ці колізії, а також велика перемога почуття обійняли тоді всіх .

Сторінку підготувала Марина Дербас


Опитування харків’ян, яке здійснили студенти ХНУМ з нагоди ювілею І. П. Котляревського

Було опитано біля 20 респондентів різного віку, соціального статусу та професійних інтересів. Найцікавіші відповіді на питання «Хто такий І. П.Котляревський?»  приводимо нижче:

Елеонора, 23 роки, студентка І курсу магістратури ХНУМ, «Академічний спів»: «Котляревський – це видатний український письменник, автор  "Енеїди", що стала першим твором, написаним сучасною українською мовою».

Дар’я, 19 років, студентка ХС ОДУВС (університет внутрішніх справ): «Це письменник, який написав "Енеїду"…. "Еней був парубок моторний, і хлопець – хоч куди козак...". Пам’ятаю, що він входив до Кирило-Мефодіївського братства».

Інна, 19 років, студентка ХС ОДУВС (університет внутрішніх справ): «Это украинский писатель, помню его портрет, ходил в очках».

Анна, 20 років, стажист у міліції, студентка заочного навчання ХС ОДУВС: «Котляревський – це український письменник, громадський і політичний діяч, автор "Енеїди" і "Наталки Полтавки", представник класичного напряму в українській літературі».

Інна, 21 рік, студентка університету імені Ярослава Мудрого: «Это писатель, у которого есть музыкальное произведение "Энеида"».

Тамара Федорівна, 66 років, пенсіонер, у минулому директор маслозаводу: «Ой, я на справді так давно навчалася в школі…Пам'ятаю, що він написав щось про Наталку, але не можу згадати про яку саме...чи київську, чи запорізьку, чи полтавську…».

Ірина Вікторівна, 39 років, бухгалтер, мати трьох дітей: «Котляревський – це письменник, який написав "Енеїду". Він зробив великий внесок у розвиток української літератури. По його творах багато поставлено театральних п'єс. Знаю, що є університет його імені».

Христина, 25 років, турагент: «Знаю, що жив під Полтавою. "Еней був парубок моторний…". Зробив значний внесок у розвиток української мови».

Анастасія, 24 роки, студентка ІІ курсу магістратури ХНУМ, «Народні інструменти»: «І.П. Котляревський – це великий український письменник, драматург, автор "Енеїди". На честь нього названий наш університет. Зовсім недавно ми святкували його день народження».

Анатолій, 58 років, безробітний: «Великий человек, профессор, который писал замечательны стихи».

Матеріали підготувала Марія Казанцева, студентка ІІ курсу ХНУМ

 

Далі буде...