Події березня 202001.03.2020


11 березня. Концерт Павла Гмиріна (клас Народної артистки України, професора Тетяни Вєркіної)

11 березня у Великій залі ХНУМ імені І.П.Котляревського відбувся концерт студента І курсу магістратури Павла Гмиріна (фортепіано), клас Народної артистки України, професора Тетяни Вєркіної. Ведучий – Олександр Лисичка.

Прозвучали твори: Й. С. Бах – Прелюдія та фуга c-moll, Т. І ДТК, С. Рахманінов – П’єси-фантазії, ор. 3, (Елегія, Прелюдія, Мелодія, Полішинель, Серенада), М. Мусоргський – «Картинки з виставки».

 

 


 10 березня. Угода про співробітництво з Єреванською Консерваторією

З метою розширення міжнародної співпраці ХНУМ укладено угоду про співробітництво між університетом мистецтв та Єреванською Консерваторією. У планах співробітництва створення спільних освітніх, наукових і творчих проектів.


 6 березня. Концерт Студентського симфонічного оркестру ХНУМ

6 березня у Великій залі університету з нагоди 250-річчя від Дня народження Л. ван Бетховена відбувся концерт Студентського симфонічного оркестру ХНУМ імені І. П. Котляревського. Диригент – професор Вищої Консерваторії Астурійського князівства Юрій Насушкін (Україна – Іспанія), диригент-викладач – кандидат мистецтвознавства, старший викладач ХНУМ Юрій Дяченко. Ведуча - Таїсія Диняк.

Концертну програму двох відділень склали твори Л. ван Бетховена: Увертюра «Творіння Прометея»; Романс для скрипки з оркестром, F-Dur (солістка – Ірина Григоренко), Романс для скрипки з оркестром, G-Dur (солістка – Анастасія Здоровиця), Симфонія № 4, B-Dur.

Тетяна Казакова. Зовсім інший Бетховен від Юрія Насушкіна та ССО ХНУМ. РЕЦЕНЗІЯ

 

 


5 березня. Вітання жінок зі Святом Весни

березня у Великій залі ХНУМ імені І.П.Котляревського відбувся концерт на честь жіночого Свята Весни. Жінок привітали колеги-чоловіки - викладачі та студенти університету. Модератор і ведуча - декан університетського оркестрового факультету, Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Марина Бевз.


Цей концерт видався досить незвичним. На перший погляд, все було як завжди – один за одним чергувалися вокальні та інструментальні виступи, і лише три речі вказували на непересічність події. По-перше, це гендерний дисбаланс – на сцені були виключно чоловіки. По-друге, це тематика пісень, що звучали, та загальний настрій творів: всі вони були присвячені образу Жінки, відбитому з того чи іншого боку – чи то прямо, в текстах пісень, чи то більш опосередковано, через асоціацію з тендітним проліском у виступі Сергія Давидова. Звісно ж, найбільш наочним виявленням особливості концерту стали коментарі його ведучої – Марини Володимирівни Бевз, яка пояснила задум концерту – його присвячення Міжнародному жіночому дню. Сама ідея полягала в тому, щоб найбільш обдаровані чоловіки університету своїм талантом, артистизмом та харизмою привітали своїх колежанок – співробітниць, викладачів і студенток.

Такий задум прийшовся до душі переважно жіночій аудиторії (що цілком природньо), адже його втілення було абсолютно блискучим, у різних жанрах та формах виступів – вокальних, інструментальних та змішаних. Віталій Лашко, Ігор Седюк, Станіслав Кучеренко, Олександр Бескоровайний, Микола Удовиченко, Артем Литовченко, Микита Бурцев, Денис Кашуба, Сергій Давидов, Еммануїл-Іоанн Юзюк, Сергій Костогриз, Олексій Вєтров, Юрій Тарарак та квінтет під його керівництвом, Володимир Птушкін, ансамблі народних інструментів під керівництвом Ігоря Снєдкова, кафедра хорового диригування, Андрій Тимошенко, Андрій Висовень та джаз-бенд під його керівництвом – всі вони виявили себе з найщирішого боку, віддавши в кожному своєму виступі та в кожній окремій ноті свою безмежну любов і повагу до Жінки: і до узагальненого її образу, і до кожної зі слухачок.

Окрім того, Студентська рада Університету приготувала відеопривітання від викладачів та студентів, залучивши до цього і студента з Піднебесної.

Не могли учасники концерту оминути й такої традиції Міжнародного жіночого дня, як дарувати жінкам квіти, і, вручивши букет ректору ХНУМ – Народній артистці України, кандидату мистецтвознавства, професору Тетяні Борисівні Вєркіній, Сергій Костогриз не просто віддав данину традиції чи пошані до керівника вишу, а й символічно привітав всіх жінок. Ректор подякувала Марині Володимирівні за організацію свята, всім учасникам концерту за їх наснагу та привітала усіх жінок з прийдешнім святом.

Те, що концерт відбувся дещо раніше, ніж 8 березня, мало свої переваги – це створило святкову атмосферу, яку продовжили привітання мімів в п’ятницю та вихідні. Ще раз вітаємо всіх жінок з 8 березня і бажаємо постійної весни на серці, впевненості на душі та прекрасної посмішки на обличчі!

Чоловіче вітання на честь жінок від Олександра Лисички

P.S. від редакційної колегії сайту ХНУМ:

ЩИРО ВІТАЄМО ЖІНОК ЗІ СВЯТОМ КРАСИ ТА ЖІНОЧОСТІ! 


3 березня. Студентські збори у ХНУМ

Як уберегтися від коронавірусу? Які заходи безпеки рекомендують медики? 

3 березня у Великій залі ХНУМ відбулися студентські збори за участю проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків О. Прийменка, деканів: оркестрового факульту – М. Бевз, виконавсько-музикознавчого факультету – С. Турнєєва, кураторів.

Із доповіддю про небезпечну ситуацію з коронавірусом в Україні виступила М. Бевз. Вона ознайомила студентів з необхідними рекомендаціями щодо індивідуальних санітарних норм під час відвідування університету, гуртожитку. С. Турнєєв продовжив збори повідомленням про академічну доброчесність і окремо зупинився на дисципліні відвідування занять студентами.

 

 


1 березня. Сольний концертний виступ професора ХНУМ Володимира Птушкіна у м.Чернігів

1 березня  у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм у межах фортепіанного абонементу відбувся сольний концертний виступ Народного артиста України, професора ХНУМ Володимира Птушкіна. 

Творчий проект був присвячений 250-річчю від Дня народження Людвига ван Бетховена. Автор заходу та ведучий – доктор філософії, професор, Заслуженй діяч мистецтв України Олег Васюта.

У концерті виступили: Симфонічний оркестр Чернігівського музичного коледжу ім. Л. М. Ревуцького, художній керівник та головний диригентІван Богданов; Студентський хор Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, керівникІрина Кондратенко.

У програмі за участю В. Птушкіна прозвучали твори Л. Бетховена: Концерт для фортепіано з оркестром № 6, D-Dur, ор. 61; Фантазія для фортепіано, хору та симфонічного оркестру c-moll.

 

Сторінку підготували Марія Борисенко, Марина Дербас

Фото - Марина Дербас, Людмила Казакова